Monday, April 29, 2019

IPOs Exam 2019: Static GK Q&A - November 2018

1.Name the MD and CEO of National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)?

1) Vinod Giri
2) Rajiv Dhar
3) Prakash Rao
4) Sujoy Bose
5)None of these.
Answer - 4) Sujoy Bose.

2. What is the tag line of HDFC Bank?
1) We Understand Your World
2) World's Local Bank
3) Relationships beyond Banking
4) One Family One Bank
5) None of these.

3. Who is the President of Boxing Federation of India (BFI)?

1) Rajesh Bhandari
2) Jay Kowli
3) Ajay Singh
4) Anil Kumar Bohidar
5) None of these 

Answer - 3) Ajay Singh

4. Where is Dudhwa National Park located?
1) West Bengal
2) Uttar Pradesh
3) Andhra Pradesh
4) Kerala
5) None of these
Answer- 2) Uttar Pradesh.

5.Name the President and headquarters of Confederation of Indian Industry (CII)?
1) President – Mr. Shobana Kamineni; Headquarters – New Delhi
2) President – Mr. Chandrajit Banerjee; Headquarters – New Delhi
3) President – Mr. Vikram Kirloskar; Headquarters – New Delhi
4) President – Mr. Rakesh Bharti Mittal; Headquarters – New Delhi
5) None of these
Answer- 4) President – Mr. Rakesh Bharti Mittal; Headquarters – New Delhi

6. Who is the Secretary General of Indo French Chamber of Commerce & Industry (IFCCI)?
1) Payal S. Kanwar
2) Guillaume Girard-Reydet
3) Jyothsna Rao
4) Arun Kumar Rai
5) None of these

7. What is the capital and currency of Lao People’s Democratic Republic or Laos?
1) Capital – Kingston; Currency – Dollar
2) Capital – Valletta; Currency –Euro
3) Capital – Vientiane; Currency – Kip
4) Capital – Rabat; Currency –Dirham
5) None of these.

8. Name the MD & CEO and headquarters of ICICI Bank?

1) MD& CEO – Mr. Vijay Chandok; Headquarters – NewDelhi
2) MD& CEO – Mr. Anup Bagchi; Headquarters – Mumbai
3) MD& CEO – Mr. Vishakha Mulye; Headquarters – Mumbai
4) MD& CEO – Mr. Sandeep Bakshi; Headquarters – Mumbai
5) None of these

9) Where is Valmiki Tiger Reserve located?
1) Bihar
2) New Delhi
3) West Bengal
4) Rajasthan
5) None of these.
Answer - 1) Bihar.

10. Where is Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport located? 
1) Bengaluru,Karnataka
2) Guwahati, Assam
3) Mumbai,Maharashtra
4) Jaipur,Rajasthan
5) None of these.
Answer- 2)Guwahati, Assam.


11. Name the Secretary General and headquarters of World Bank? 
1) Secretary-General – JinLiqun; Headquarters – Beijing.,China
2) Secretary-General – Jim Yong Kim; Headquarters – Washington D.C., USA
3) Secretary-General – K.V.Kamath; Headquarters – Shanghai, China
4) Secretary-General – Takehiko Nakao; Headquarters – Manila, Philippines
5) None of these.

Answer-2) Secretary-General – Jim Yong Kim; Headquarters – Washington D.C., USA 

12. Who is the MD of HDFC Bank?
1) Chanda Kochhar
2) Aditya Puri
3) Vijay Shekhar Sharma
4) Bobby Parikh
5) None of these. 
Answer - 2) Aditya Puri


1) Mridula Sinha
2) Satyadev Narayan Arya
3) Jagdish Mukhi
4) Tathagata Roy
5) None of these.

14. Who is the executive director of United Nations World Food Programme (WFP)?
1) David Beasley
2) Ertharin Cousin
3) Josette Sheeran
4) James T. Morris
5) None of these
Answer-1) David Beasley.

15. What is the capital and currency of Morocco?
1) Capital – Nicosia; Currency –Euro
2) Capital –Asmara ; Currency –Nakfa
3) Capital – Rabat; Currency – Dirham
4) Capital – Banjul; Currency – Dalasi
5)None of these.
Answer-3) Capital – Rabat; Currency – Dirham

16. Where is Bhimbandh Wildlife Sanctuary located?
1)West Bengal
2)Bihar
3)Telangana
4)Karnataka
5)None of these
Answer-2)Bihar.

17. Name the Chief Justice of India?
1) Justice S K Seth
2) Justice Govind Mathur
3) Justice Dipak Misra
4) Justice Ranjan Gogoi
5) None of these

18. Name the Chairman of Energy Efficiency Services Limited (EESL)?
1) Rajeev Sharma
2) Saurabh Kumar
3) Raj Pal
4) Abhay Bakre
5) None of these.

19. Name the President and headquarters of World Economic Forum?
1) President – Emma Benameur ; Headquarters – Geneva, Switzerland
2) President – Jeremy Jurgens; Headquarters – Geneva, Switzerland
3) President – Richard Samans ; Headquarters – Cologny, Switzerland
4) President – Børge Brende; Headquarters – Cologny, Switzerland
5) None of these.
Answer- 4)President –Børge Brende; Headquarters – Cologny, Switzerland.

20. What is the capital and currency of Nigeria?
1) Capital – Yaren; Currency –Dollar
2) Capital – Managua ; Currency – Cordoba
3) Capital – Abuja; Currency – Naira
4) Capital – Doha; Currency – Riyal
5) None of these
Answer - 3) Capital – Abuja; Currency – Naira

21. Who is the Chairman of HDFC ERGO General Insurance?
1) Mr. Keki Mistry
2) Mr. Aditya Puri
3) Mr. Deepak S. Parekh
4) Mr. Kaizad Bharucha
5) None of these.
Answer - 3) Mr. Deepak S. Parekh.

22. Who is the Governor of Assam?
1) Ram Naik
2) Jagdish Mukhi
3) Banwarilal Purohit
4) Kaptan Singh Solanki
5) None of these

1) Shashank Manohar
2) Indra Nooyi
3) Earl Eddings
4) David Richardson
5) None of these

24. Name the President and headquarters of International Boxing Association (AIBA)?
1) President – Mr Gafur Rahimov; Headquarters – Lausanne, Switzerland
2) President – Mr Mohamed Moustahsane; Headquarters – Washington D.C.,U.S
3) President – Mr Osvaldo Bisbal; Headquarters – Rome,Italy
4) President – Mr Anas Al Otaiba; Headquarters – Vienna, Austria
5) None of these
Answer -1) President – Mr Gafur Rahimov; Headquarters – Lausanne, Switzerland.

25.Who is the President of Vietnam?
1) Le Duc Anh
2) Tran Duc Luong
3) Nguyen Phu Trong
4) Truong Tan Sang
5) None of these

26. Where is Kaimur Wild Life Sanctuary located?
1) West Bengal
2) Bihar
3) Gujarat
4) Andhra Pradesh
5) None of these.
Answer - 2) Bihar

27. Who is the Vice Chairperson of NITI Aayog? 1) Mr. Rajiv Kumar
2) Shri Bibek Debroy
3) Ramesh Chand
4) V.K. Saraswat
5) None of these.

28. Who is the Chairman of DRDO (Defence Research and Development Organisation)?
1) Nirmala Sitharaman
2) Subhash Ramrao Bhamre
3) Sanjay Mitra
4) Dr G Satheesh Reddy
5) None of these

29. Who is the President of World Wide Fund for Nature (WWF) headquartered in Gland, Switzerland?
1) Nicholas Stern
2) Pavan Sukhdev
3) Achim Steiner
4) Robert Costanza
5) None of these

30. Where is the headquarters of United Nations Environment Programme (UNEP)? 1) Nairobi, Kenya
2) Vienna,Austria
3) Paris,France
4) Lausanne,Switzerland
5) None of these
Answer - 1) Nairobi, Kenya

31. Who is the Chairman of HDFC ERGO General Insurance? 1) Mr. Keki Mistry
2) Mr. Aditya Puri
3) Mr. Deepak S. Parekh
4) Mr. Kaizad Bharucha
5) None of these.
Answer - 3) Mr. Deepak S. Parekh.

32. Who is the Governor of Assam?
1) Ram Naik
2) Jagdish Mukhi
3) Banwarilal Purohit
4) Kaptan Singh Solanki
5) None of these
Answer- 2) Jagdish Mukhi.

33. Name the CEO of International Cricket Council (ICC)?
1) Shashank Manohar
2) Indra Nooyi
3) Earl Eddings
4) David Richardson
5) None of these

34. Name the President and headquarters of International Boxing Association (AIBA)?
1) President – Mr Gafur Rahimov; Headquarters – Lausanne, Switzerland
2) President – Mr Mohamed Moustahsane; Headquarters – Washington D.C.,U.S
3) President – Mr Osvaldo Bisbal; Headquarters – Rome,Italy
4) President – Mr Anas Al Otaiba; Headquarters – Vienna, Austria
5) None of these
Answer-1) President – Mr Gafur Rahimov; Headquarters – Lausanne, Switzerland.

2) Tran Duc Luong
3) Nguyen Phu Trong
4) Truong Tan Sang
5) None of these
Answer-3) Nguyen Phu Trong

36. Where is Kaimur Wild Life Sanctuary located?
1) West Bengal
2) Bihar
3) Gujarat
4) Andhra Pradesh
5) None of these.
Answer - 2) Bihar

37. Who is the Vice Chairperson of NITI Aayog?
1) Mr. Rajiv Kumar
2) Shri Bibek Debroy
3) Ramesh Chand
4) V.K. Saraswat
5) None of these.
Answer -1) Mr. Rajiv Kumar

38. Who is the Chairman of DRDO (Defence Research and Development Organisation)?
1) Nirmala Sitharaman
2) Subhash Ramrao Bhamre
3) Sanjay Mitra
4) Dr G Satheesh Reddy
5) None of these

39. Who is the President of World Wide Fund for Nature (WWF) headquartered in Gland, Switzerland?
1) Nicholas Stern
2) Pavan Sukhdev
3) Achim Steiner
4) Robert Costanza
5) None of these

40. Where is the headquarters of United Nations Environment Programme (UNEP)?
1) Nairobi, Kenya
2) Vienna,Austria
3) Paris,France
4) Lausanne,Switzerland
5) None of these
Answer - 1) Nairobi, Kenya

No comments:
Write Comments